Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μάρτιος με το "Literacy Everywhere" eTwinning project

 Το Μάρτιο, τελευταίο μήνα του προγράμματος, δουλέψαμε για την προστασία από το cyberbullying. Συζητήσαμε στις τάξεις μας για το φαινόμενο και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Οι εκπαιδευτικοί δημιουργήσαμε ένα κουίζ με περιεχόμενο ερωτήσεις σχετικές με το διαδικτυακό εκφοβισμό, τα χαρακτηριστικά του και τους τρόπους αντιμετώπισής του, το οποίο παίξαμε στις τάξεις μας. 

Κατασκευάσαμε ένα συνεργατικό poster, όπου τονίζουμε την αξία των πραγματικών φίλων και όχι των εικονικών, στην θωράκιση της άμυνας ενάντια στον εκφοβισμό είτε αυτός συμβαίνει στο πραγματικό περιβάλλον των παιδιών είτε στο διαδίκτυο. 

Αυτόν το μήνα το πρόγραμμά μας ολοκληρώνεται με τις αξιολογήσεις παιδιών και εκπαιδευτικών και τη διάχυση του προγράμματος. 

Αποτέλεσε ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Etwinning weeks με σκοπό την προώθηση του μιντιακού γραμματισμού και την προστασία από την παραπληροφόρηση. Η αρχική κατάταξη των ομάδων αφορούσε σε ηλικίες άνω των 6 ετών. Ωστόσο 4 Νηπιαγωγεία από την Ελλάδα συν τα δύο δημοτικά από Γεωργία και Τουρκία, επιχειρήσαμε να προσαρμόσουμε το θέμα και σε μικρότερες ηλικίες. Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετείχαν ακόμη και τα νήπια, σε ένα θέμα "για μεγάλους", οι γνώσεις που αποκόμισαν, οι δεύτερες σκέψεις που διατύπωναν κάθε φορά που έπρεπε να κάνουν χρήση του διαδικτύου, δικαίωσαν την επιλογή μας να στηρίξουμε ένα τέτοιο θέμα και να βάλουμε τη βάση για τη διαμόρφωση σωστών συμπεριφορών στο διαδίκτυο και κριτική αντιμετώπιση της πληροφορίας από τόσο μικρή ηλικία. Και αυτό από μόνο του έχει μεγάλη αξία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου